De Dag van de Diëtist

Op 19 september is het de Dag van de Diëtist; een dag waarop we graag even stilstaan bij ons mooie en diverse beroep. Daarom zijn we vorig jaar op de Dag van de Diëtist gestart met de rubriek “De Dag van de Diëtist”. Inmiddels hebben 15 zeer verschillende diëtisten een kijkje gegeven in hun agenda. We blikken na een jaar terug op deze bijzondere collega’s. 

De Dag van Heidi Zweers

We trapten onze bijzondere reeks af met diëtist-onderzoeker dr. Heidi Zweers. Heidi werkt bij het Radboudumc en promoveerde in 2021 op Nutritional Assessment en individuele dieetinterventies bij patiënten met een mitochondriële ziekte.  Ze combineert patiëntenzorg met onderzoek, onderwijs en innovatie.  Ze vertelt hier hoe een werkdag van haar eruit ziet. 

De Dag van Renske Diepenbroek-Apenhorst

Renske Diepenbroek-Apenhorst is een gewichtsneutrale diëtist gespecialiseerd in intuïtief eten, de psychologie van eetgedrag ACT en lichaamsbeeld coaching. Sinds Renske op deze manier werkt als diëtist, wil ze niks anders meer. Lees hier hoe een werkdag in Renskes eigen praktijk verloopt. 

De Dag van Dascha Willemsen

Dascha Willemsen emigreerde naar Portugal en werkt sindsdien online als holistisch diëtist en voedingspsycholoog. Ook geeft ze videosessies aan zorgprofessionals over praktijkinnovaties. Dascha vertelt hier hoe dit werken op afstand eruit ziet. 

De Dag van Cora Jonkers

Duizendpoot Cora Jonkers werkt al ruim 40 jaar als diëtist in het Amsterdam UMC bij het darmfalenteam. Ze heeft haar werk altijd gecombineerd met vele nevenactiviteiten, waardoor ze een grote bekende is in de diëtetiekwereld. Je leest hier meer over al haar werkzaamheden en waarom ze haar werk na al die jaren nog steeds zo’n mooie uitdaging vindt.  

De Dag van Lieke Raijmakers

Weer een ander vakgebied wordt belicht door Lieke Raijmakers. Lieke werkt als diëtist in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen voor het revalidatiecentrum en op de verpleegafdelingen van de afdeling orthopedie. Daarnaast is ze teamcoördinator van de paramedici van de dwarsleasie-afdeling. Lees hier hoe zij in haar werk vooral geniet als ze mensen weer een stapje verder kan helpen.  

De Dag van Liesbeth Smit-Verbruggen

In 2012 richtte Liesbeth Smit-Verbruggen haar eigen diëtistenpraktijk op en inmiddels heeft ze 6 collega-diëtisten in dienst op diverse locaties in Voorburg en Den Haag. Haar praktijk is gespecialiseerd in darmklachten, coeliakie, voedselallergie en begeleiding van kinderen. Liesbeth vertelt hier hoe een werkdag vol regeldingen rondom de praktijk eruit ziet. 

De Dag van Inez Jans

Inez Jans is diëtist, gespecialiseerd in nierziekten in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Omdat ze zich al vele jaren inzet voor verschillende werkgroepen voor nierziekten, is ze bekend bij iedere nierdiëtist in het land. Inez neemt ons mee in een werkdag op de nierzorg polikliniek, dialyseafdeling en binnen het voedingsteam. Ze geeft je hier een blik in haar gevarieerde agenda 

De Dag van Miranda van der Laak

Miranda van der Laak is diëtist in de verstandelijke gehandicaptenzorg bij een behandel- en expertisecentrum in Helmond. Miranda geniet van het werken in een multidisciplinair team en de afwisseling in haar werk.  Ze vertelt hier hoe een werkdag van haar eruit ziet.   

De Dag van Ilse Hendriks  

Ilse Hendriks is behalve (kinder-)diëtist ook opgeleid tot psychosociaal therapeut en ACT-therapeut.  Ze is helemaal in haar element als ze aan de slag kan met gedrag en gedragsverandering en geniet als haar cliënten (weer) het geluk kunnen ervaren dat schuilt in de kleine dingen om hen heen. Lees hier meer over de werkdag van Ilse. 

De Dag van Lara Kool

Laura Kool is diëtist en eigenaar van een diëtistenpraktijk voor zwangeren en kinderen. Ze heeft 2 verschillende specialisaties: zwangerschapsmisselijkheid en coeliakie. Laura deelt graag haar kennis, onder meer door post-HBO-scholingen voor diëtisten te verzorgen. Naast diëtist is ze ook psycholoog. Ze neemt je hier mee in een werkdag zoals ze deze het allerliefst ziet.  

De Dag van Claudia Tjan

Weer een hele andere werkdag is de dag van Claudia Tjan. Claudia is diëtist en receptontwikkelaar bij Green Chef. Ze ontwikkelt recepten voor maaltijdboxen, die ook passen bij bepaalde voorkeuren of diëten. Hoe zo’n dag eruitziet lees je hier. 

De Dag van Loes Veenje-Smits

Loes Veenje-Smits is kinderdiëtist bij het in ARFID gespecialiseerde behandelcentrum SeysCentra. Ze is betrokken bij het expertisecentrum en organiseert ook scholingen over ARFID. Verder werkt ze ook als cursusbegeleider en zorginnovator in opleiding en begeleidt ze de post-HBO opleiding kinderen met eetproblemen voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Lees hier meer over haar werkdag. 

De Dag van Evita Vianen

Een mooie indruk van de combinatie van het werk van diëtist en leefstijlcoach geeft Evita Vianen. Ze startte 2 jaar geleden haar eigen praktijk, gericht op de psychologie van eetgedrag, waaronder intuïtief eten. Ze werkt gewichtsneutraal en leert cliënten om meer rust en geluk te ervaren in hun eetgedrag. Zo ziet een werkdag van Evita eruit. 

De Dag van Marjolijn Hut

Na jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, behaalde Marjolijn Hut in 2021 haar diëtetiekdiploma en volgde daarna ook nog de opleiding tot leefstijlcoach. Ze runt haar eigen diëtistenpraktijk en is dit jaar toegetreden als bestuurslid van Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Marjolijn vertelt hier hoe deze werkzaamheden combineert tijdens een werkdag. 

De Dag van Renate de Schaap

Diëtist Renate de Schaap heeft al 30 jaar haar eigen diëtistenpraktijk. Ter ere van dit jubileum bracht ze een kookboek uit. Renate heeft zich in de loop der jaren volop ontwikkeld en is bijvoorbeeld ook erkend kinder-, parkinson- en fodmapdiëtist. Ze vertelt hier over een werkdag in haar praktijk met diverse activiteiten voor verschillende netwerken 

Doe ook mee! 

Natuurlijk stoppen we na een jaar vol inspirerende verhalen van diëtisten niet met deze rubriek. We delen graag meer over de dagen van diëtisten. Wil jij collega’s ook een kijkje geven in jouw werkdag? Stuur dan een mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl en we sturen je meer informatie.  

Gepubliceerd op 16 september 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.