3D-geprint voedsel bij slikstoornissen
Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg bieden als eerste ziekenhuizen 3D-geprint voedsel aan. Van de puree van verse groente worden “nieuwe” groenten geprint, speciaal voor patiënten met slik- en kauwproblemen.
Aangepaste consistentie
De 2 ziekenhuizen doen samen met 4 andere Nederlandse ziekenhuizen en een aantal ouderenzorginstellingen gedurende een half jaar mee aan een test met 3D-geprint voedsel. In het MMC is het eten uit de 3D-printer onder meer voor patiënten die vanwege kanker aan hun hoofd of hals zijn geopereerd en voeding in zachte consistentie nodig hebben voor herstel. In ouderenzorgcentra bestaat de doelgroep met name uit bewoners die door dementie een slikstoornis hebben ontwikkeld. Voor hen is het extra belangrijk dat het voedsel er herkenbaar en smakelijk uitziet, om weigeren van de maaltijden te voorkomen.
Stomen, pureren, printen en invriezen
De productie van de 3D-geprinte groenten vindt plaats in een fabriek in Poortvliet in de provincie Zeeland. Hier wordt een portie van de groenten in ongeveer 3 minuten geprint, met de vorm en smaak van de groenten zoals die normaal gegeten worden. Voor het printen worden de groenten eerst gestoomd en gepureerd. Daarna worden smaakstoffen, natuurlijke kleurstoffen en bindmiddelen toegevoegd. Vervolgens wordt de puree door middel van extrusie-technologie geprint en direct ingevroren. Vanuit de fabriek worden de diepgevroren porties naar de ziekenhuizen en zorginstellingen vervoerd.
Zacht en herkenbaar
Een voordeel van 3D-geprint voedsel is dat er precies bepaald kan worden hoe groot een portie is, en deze kan aangepast worden naarmate mensen meer kunnen of moeten eten. Bij de receptuur, ontwikkeld door Gastronology, is ondermeer rekening gehouden met met voedingswaarde, smaak, herkenbaarheid en een zachte consistentie die niet mag plakken in de mond. Het assortiment wordt onder de merknaam Dysphalicous op de markt gebracht. Het voorlopige aanbod bestaat uit wortel, rode biet, bloemkool, broccoli, doperwtjes, zoete aardappel, aardappel en haricot verts. Er wordt gewerkt aan nieuwe recepten, waaronder ook vlees en vis.
Bronnen: 3D print magazine en Eindhovens Dagblad
Gepubliceerd op 4 juli 2024
Door Sophie Luderer