Vaak nierfunctiestoornis bij diabetes type 2

Ruim een derde van de diabetes type 2-patiënten in de huisartspraktijk heeft een verhoogd risico op nierfunctiestoornissen (diabetische nefropathie). Dit blijkt uit onderzoek van Nivel. Regelmatige controle van bloeddruk en nierfunctie is belangrijk om nierschade te beperken of te voorkomen.

Diabetische nefropathie

Op 1 januari 2018 hadden 76.559 patiënten in de database van Nivel Zorgregistraties diabetes type 2. Met de laboratoriumwaardes van deze patiënten heeft Nivel het risico op diabetische nefropathie ingeschat volgens de NHG standaard Chronische Nierschade. Bij ruim 1 op de 3 patiënten met diabetes type 2 bleek dat verhoogd: bij 6 procent is het risico sterk verhoogd, bij 8 procent matig verhoogd en bij 22 procent is er sprake van een milde verhoging van het risico.

Vaker hypertensie

Nierschade heeft gevolgen voor patiënten met diabetes type 2. Bij een toenemend risico op chronische nierschade neemt namelijk de prevalentie van chronische aandoeningen toe. Zo is niet alleen de prevalentie van hypertensie hoger, maar ook van jicht. Ook stijgt het aantal voorgeschreven geneesmiddelen. Zo gebruikt 70 procent van de patiënten met een hoog risico op nierschade antitrombotica, tegenover 33 procent van de patiënten zonder nierschade. Ook bètablokkers worden meer gebruikt (59 procent tegenover 31 procent). Tenslotte neemt het aantal verwijzingen naar de tweede lijn toe bij toenemend risico op chronische nierschade.

Behandeling in de huisartsenpraktijk

Om nierschade bij de patiënt te beperken of te voorkomen, controleren huisartsenpraktijken zowel het bloedglucose als de bloeddruk goed. Waar nodig behandelen ze bloedglucose en bloeddruk. Ook wordt regelmatig de nierfunctie gecontroleerd.

Bron: Nivel

Gepubliceerd op 17 september 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.